Kasvattajille ja oriinpitäjille

- EU:n tunnistusasetus tuo muutoksia hevosten ja ponien rekisteröintiin 1.1.2016 alkaen. Tämä näkyy mm. näyttelysäännöissämme, jotka päivitettiin uudistusten mukaisiksi. Tässä linkki Suomen Hippoksen sivuille, josta löytyy lisää infoa täältä.

Löydät Suomen Hippoksen järjestämät jalostuksen ja kasvatuksen keskeiset tapahtumat vuonna 2018 täältä.

- Kasvattajasitoumuksesta
Kaikille kasvattajille on lähetetty allekirjotettavaksi kasvattajasitoumus. Tällä tavoin yhdistys haluaa kantaa vastuun toiminnastaan ja tehtävästään edistää gotlanninrussien vastuullista kasvatusta ja hyvinvointia. Toivomme, että kasvattaja pysähtyy hetkeksi oikeasti ajattelemaan sääntöpykäliä lukiessaan ennen allekirjoitusta: onko toimintani oikeasti hyvän eläintenpitotavan mukaista ja voinko sitoutua toimimaan niin.
Kasvattajasitoumus

Kasvattajasitoumus, selityksiä

-Tiedote jalostusoriiden omistajille: eläinlääkärintodistus kesäihottumasta.

General mönstring-tilaisuudessa hyväksytyille jalostusoreille määritettiin jalostukseen hyväksymisen ehtona seuraavaa: "Oriista tulee toimittaa 1.6.-31.8.2014 tehty eläinlääkärintodistus, että sillä ei ole todettu kesäihottumaoireita". Näin ollen jatkossa orilla tulee olla eläinlääkärintodistus kesäihottumaoireettomuudesta, saadakseen hyväksynnän jalostuskäyttöön.

Minna Mäenpää Hippoksesta on tarkentanut asiaa seuraavasti: Eläinlääkärin lausunto on vapaamuotoinen ja lausunnoksi riittää lyhyt ilmoitus siitä, onko oriilla kesäihottumaoireita. Lausunto päiväyksineen ja allekirjoituksineen lähetetään Minnalle, minna.maenpaa@hippos.fi

- Tiedoksi oriinpitäjille: "Generalmönstring" 2019 ja oripäivistä 2018
Seuraava Suomessa astuvien gotlanninruss-oriiden yleinen tarkastus eli generalmönstring pidetään Ponioripäivien yhteydessä vuonna 2019. Tilaisuudessa alkuperämaan tuomari tarkastaa Suomessa astuvat oriit, ja tilaisuuteen kutsutaan kaikki oriit, joilla on voimassa oleva jalostukseenkäyttöoikeus. Oripäivillä 2018 kolmevuotiaalle oriille voidaan myöntää jalostukseenkäyttöoikeus vuodeksi. Sen jälkeen ori tulee esittää uudelleen jalostusarvostelussa. Kaikki oriit tulee näyttää uudelleen viiden vuoden välein järjestettävässä yleisessä jalostusarvostelutilaisuudessa. Mikäli ori on 24-vuotias tai vanhempi tai ori on palkittu jälkeläisarvokirjaimella A tai Valio, oritta ei tarvitse esittää uudelleen.

Muuta tärkeää:
-CEM-testi on ehtona ponien jalostukseen hyväksymiselle. CEM-testi otetaan gotlannin russien kohdalla viiden vuoden välein. Eli, jos otit testin oriillesi viimevuonna 2014 niin seuraavan kerran testi otetaan vasta vuonna 2019. Lisäksi orilisenssi maksetaan vuosittain, 25e. Laskun saa tulostettua OmaTalli-järjestelmän kautta. Maksun pitää olla maksettuna siinä vaiheessa, kun astutuksia ilmoitetaan.

-Gotlanninrussien jalostusta haittaavia vikoja: kapea geenipooli, kivesviat, kesäihottuma ja russeilla havaittu harvinainen pikkuaivosairaus. Ota nämä huomioon kasvattaessasi russeja!

Linkkejä:
- Suomen Russponiyhdistys ry:n tiedote: Jalostusvalinnoista ja sukusiitoksesta

- Suomen Russponiyhdistys ry:n tiedote: TIEDOTE JALOSTUSOHJESÄÄNNÖSTÄ 13.4.2012

- Jalostusohjesäännöt ratsuhevosille ja poneille

- Ponioripäivät 2018 ja oriin jalostusarvostelusta

- CEM-testistä

- OmaTalli-järjestelmä

Sukuposti.netin DreamPedigree-toiminnon avulla pystyt selvittämään, mikä ori olisi tammallesi paras vaihtoehto sukusiitosprosentin kannalta. Valitse vanhempien nimet ja järjestelmä luo kuvitteellisen sukutaulun sekä laskee sukusiitosprosentin. Mitä pienempi prosenttiluku sen parempi. DreamPedigree